søndag 30. oktober 2022

Boklansering: "Roger Meyer - Dobbeltagenten fra Kirkenes" lanseres på Grenselandmuseet 16. november.

Maskinfører Roger Meyer fra Kirkenes var uforsiktig og lot seg traktere av russere under anleggsarbeid på kraftstasjonen ved Rajakoski/Grensefoss på grensen mellom Norge og Sovjetunionen i Pasvikdalen i 1967. Som følge av dette risikerte han å miste både jobben og grensepasset, i tillegg til å bli tiltalt og straffet for ulovlig kontakt med russere.

For å slippe å bli rapportert lot han seg innrullere som informant i Sovjetunionens fryktede KGB. Samtidig holdt han fortløpende politiets overvåkingstjeneste i Kirkenes informert om hva han holdt på med. I åtte år var Roger Meyer dobbeltagent og tok en rekke turer over grensen for å møte representanter for Sovjetisk etterretning.

I boka «Dobbeltagenten fra Kirkenes» forteller han om det å vokse opp ved den norsk-sovjetiske grensen og den dramatiske historien om hans liv som dobbeltagent under den kalde krigen i 1960- og 1970-årene. 

Boka om og av Roger Meyer ble gitt ut på Trane forlag i 2007 under tittelen "Dobbeltagenten - dekknavn JANIS", men har vært utsolgt lenge. Boka gis nå ut igjen i ny innpakning. Temaet - spionasje mellom Norge og Russland - synes å være mer brennaktuelt enn noensinne. 

Boka lanseres på Grenselandmuseet i Kirkenes onsdag 16. november kl 18. Roger Meyer vil da bli intervjuet av Harald G. Sunde.